گزارش وضعیت سلامت اینترنت هر ساله توسط بنیاد موزیلا ارائه میشه (از چهارسال پیش تا الان). هدفش هم آگاه سازی و دعوت به تامل در مورد جنبههای مختلف اینترنت (و در کل تکنولوژی) و نحوه تاثیرش توی زندگی ما و جامعه ست.
جلوتر توضیح کوتاهی میدم که کلا این گزارش در مورد چیه. ولی قبل از اون چند تا نکته که بنظرم جالب اومدن رو میگم. گزارش امسال شامل یه بخش به اسم اعداد و ارقام (fact and figures) هستش. این بخش یه سری آمار و نمودار جالب رو داره. مثلا:
- غالبا هفت شرکت بزرگ هستند که اینترنت و زیرساختهاش رو کنترل میکنن. (اپل، مایکروسافت، آمازون، گوگل (آلفابت)، فیسبوک، تنسنت (Tencent)، و علیبابا (alibaba).
- دادههایی که نشون میدن که تقریبا به طور میانگین نصف جهان به اینترنت دسترسی ندارن.
- بیش از نیمی از دختران و زنان شرکت کننده دز یک نظرسنجی (انجام شده در ۲۲ کشور جهان) مورد سوءاستفاده و آزار و اذیت آنلاین قرار گرفتهان.
- چهار تا از پر استفادهترین پلتفرمها متعلق به فیسبوک هستن (فیسبوک، واتساپ، فیسبوک مسنجر، و اینستاگرام).
- گران بودن تلفن هوشمند برای میلیاردها آدم (مثلا در هند برای خرید یک گوشی تلفن هوشمند ۶۳ روز کار نیازه!). البته این آمار برای ما نباید خیلی غریب باشه!
- افزایش فعالیتهای مدنی و کارگری جهت بهبود وضعیت شغلی توسط کارمندان و همچنین بهبود وضعیت اخلاقگرایی در کسب و کار.
گزارش در مورد چیه؟
این گزارشها که شامل بخشهای مختلف هست، درواقع سلامت اینترنت رو بررسی میکنه و معیارش برای این بررسی:
حریم خصوصی و امنیت (privacy and security)، باز بودن[۱] (openness)، شمول دیجیتال[۲] (digital inclusion)، سواد وب[۳] (web literacy) و غیر متمرکز سازی (decentralization) هست.
۱- باز بودن بر خلاف بسته بودن هست و در معنای کلیتر شامل باز بودن در شفافیت، دسترسی، مشارکت و دموکراسی هست.
۲- به فعالیتهایی اشاره داره که توی اونها تلاش میشه تا تمام اشخاص و جوامع به تکنولوژی و اینترنت به شکل معقولی دسترسی داشته باشن.
۳- شامل توانایی خواندن، نوشتن، و مشارکت در وب هست. البته هم شامل یادگیری میشه و هم تولید محتوا و ساخت وبسایت/وبلاگ.